Share

Jo De Wolf: “Montea zet hard in op menselijke verbinding”

In de laatste aflevering van de podcastreeks “Voorbij de vergadertafel” blikt CEO Jo De Wolf terug op de wandelingen die hij maakte en de gesprekken die hij voerde met zijn acht podcastgasten. “Een podcast maken was voor mij totaal nieuw. Je hoort in de eerste afleveringen ook dat ik best wel wat gespannen was en dat ik in de laatste afleveringen al veel meer op mijn gemak was. Ik vind het hoe dan ook belangrijk om af en toe uit je comfortzone te komen en iets nieuws te durven proberen. Dat komt ook een beetje overeen met het DNA van Montea: verrassen met iets onverwachts. Het is toch redelijk uniek dat ik als CEO van een vastgoedgroep gewoon op wandel ga met een aantal mensen die professioneel ken en daarbij dieper graaf naar wie ze echt zijn. We wilden alleszins met de reeks ook tonen dat het ook in de vastgoedsector, die niet altijd een goede naam heeft en waarvoor al eens de term ‘betonboeren’ wordt gebruikt, vooral om mensen gaat.”

Voordelen van een podcast

Podcasts bieden volgens Jo De Wolf als medium het grote voordeel dat ze wat tijdloos zijn. “niemand is geïnteresseerd in de krant van gisteren maar een podcast kan je altijd en overal beluisteren. Dat is veel tijdlozer. Daarom ben ik zelf een grote podcastfan. Ik beluister daarbij zowel thema’s uit het vakgebied als meer filosofisch geïnspireerde verhalen. Ook het wandelen zorgde voor extra toegevoegde waarde. Samen op stap zijn zorgt voor een andere dynamiek dan tegenover elkaar zitten. Wandelen heeft ook het voordeel dat je af en toe een stilte kan laten vallen en door die stilte komt vaak een sterker en dieper antwoord dan het eerste. Ik heb dat doorheen het proces geleerd en dat was een hele mooie ontdekking. Met onze podcastreeks konden we ook tonen dat we open staan voor veel mensen, dat we grote belangstelling hebben voor de mens achter de ondernemer. Maar ik moet natuurlijk al mijn gasten heel hard bedanken voor hun openheid en voor wat ze wilden delen.”

Sterke momenten

Uit elke wandeling en elk verhaal heeft Jo sterke momenten onthouden. “Ik doe mijn hoedje af voor de manier waarop Antoine Geerinckx en Nicolas Bearelle allebei vanuit hun authentieke passie voor duurzaamheid zo’n prachtige bedrijven hebben uitgebouwd en toch zo bescheiden zijn gebleven en de voeten op de grond houden. Ze vertelden erover zonder een zweem van ego. Filip Moeykens kwam met een wondermooie metafoor over de zee die pas als het weer eb wordt laat zien wat de stormvloed voor moois op het strand heeft nagelaten, waarmee hij wilde zeggen dat je vaak achteraf ook zo op periodes van tegenslag en tegenkanting kan terugblikken. Ingrid Ceusters vertelde zonder terughoudendheid over de fricties in het familiebedrijf en over het feit dat haar temperament in de weg had gestaan om daar beter mee om te gaan. Gert De Mesure had het dan weer over zijn ontslag dat hem had gedwongen om voor het ondernemerspad te kiezen en over zelf keuzes kunnen maken in het leven in plaats van geleefd te worden. Patricia Laureys zette me meteen op mijn plaats door te antwoorden dat een vraag die ik stelde over vrouwelijk leiderschap nooit door een vrouw zou worden gesteld. Anja Van Mensel vertelde zo mooi dat de miljoenenfraude bij bij Studio 100 werd gepleegd door één van haar goede vrienden, haar niet zou beletten om naïef te blijven en vertrouwen te blijven schenken. En Dirk De Pauw, die ik nochtans het beste ken, verraste me door me mee te nemen naar het kerkhof van Merchtem, waar hij zei dat het een kerkhof eigenlijk een plaats is waar men alles leert over het leven.

Ondernemerschap en passie

Jo De Wolf had zijn acht podcastgasten intuïtief geselecteerd. “En ze bleken dus stuk voor stuk zaken te delen die ik eigenlijk niet had verwacht. Als ik op de reeks terugkijk, stel ik wel vast dat het acht heel ondernemende mensen zijn, die vooral uitblinken door enorm veel enthousiasme en energie. Maar de kwetsbaarheid en eerlijkheid die ze allemaal in hun getuigenis aan de dag hebben gelegd, heeft wat mij betreft de reeks nog naar een hoger niveau getild. Als ik erop word aangesproken gaat het ook altijd over het feit dat mensen vergelijkbare verhalen hebben als deze die in de reeks aan bod kwamen. Het is het bewijs dat een podcastreeks in staat is om verbondenheid te creëren met alle luisteraars binnen en buiten het bedrijf. Ik denk dat het ook komt omdat elk verhaal, een beetje zoals de wandeling zelf, zijn eigen gang is gegaan. Er was geen vast patroon van vragen, geen standaardformaat. En daardoor zijn de acht verhalen stuk voor stuk anders geworden dan wat ik voordien had verwacht. Over de hele lijn kan ik - met nogmaals dank aan mijn gasten - van een zeer geslaagde ervaring spreken : ik kwam uit mijn comfortzone, we hebben nogmaals kunnen tonen dat Montea verrassend uit de hoek kan komen en we hebben verbondenheid tot stand gebracht die zowel professioneel als daarbuiten tot zeer sterke en warme relaties kan leiden.”